top of page

Klima satın alırken nelere dikkat edilmeli?


Değişen iklim koşulları, artan konfor talebi ve müşteri beklentilerine paralel olarak klima sistemlerinin her geçen gün daha yaygın bir kullanım alanı bulduğunu ifade eden Demirdöküm satış genel müdür yardımcısı Erdem Ertuna konfor şartlarının uygun şekilde sağlanabilmesi için ortamı iklimlendirecek cihazların doğru olarak seçilmesinin önemine değindi.

Doğru cihazların seçilebilmesi için öncelikle ihtiyaçların ve mevcut ortamın net olarak analiz edilmesi gerektiğine dikkat çeken Ertuna, klima seçiminde önem verilmesi gereken temel noktaları söyle sıraladı: - Doğru keşif-montaj hizmeti: Yanlış yere monte edilmiş veya kapasitesi gereğinden büyük seçilmiş bir klima fazladan enerji sarfiyatına yol açarken gereğinden daha küçük seçilen bir klimaysa kapasite yetersizliğinden dolayı beklenen verimin alınamamasına sebep olur. Bu nedenle ön keşfin ve montaj hizmetinin, konusunda uzman bir yetkili servis tarafından yapılması çok önemlidir. - Ürünün bakımı: Klimaların yıllık bakımlarının uzman yetkili servislere periyodik olarak yılda bir kez yaptırılması gerekiyor. Düzenli olarak bakımı yapılan klimanın hem çalışma performansı artar, hem de daha az enerji harcar. Ayrıca, klimalarda kullanılan filtrelerin düzenli bir şekilde temizlenmesiyle mikrop, bakteri gibi zararlı mikroorganizmalar ve toz partiküllerinin ortama yayılmasını engellenebilir. Böylece iklimlendirilen havanın kalitesi artar, sağlıklı ve konforlu bir yaşam alanı sağlanmış olur. - Enerji tasarrufu: Çeşitli yasal düzenlemelere rağmen piyasada halen E veya F sınıfı gibi düşük verimli cihazlar bulunmakta. Klima alırken düşük enerji sarf eden yüksek verimli A enerji sınıfı ürünlerin tercih edilmeli. - Klimanın doğru şekilde kullanımı: İnsan sağlığı açısından en uygun iklim koşulları, ortamın 20- 27 derece sıcaklık ve yüzde 40, yüzde 60 nem oranında tutulmasıyla sağlanır. Tüketicilerin bu konfor parametrelerini tercih etmeleri ürünlerinden maksimum verimi elde ederken enerji tüketimini artırmaktadır. - Satış sonrası hizmetler: Bir klimanın ekonomik ömrü yaklaşık 10 yıldır. Klima satın alırken dikkat edilmesi gereken en önemli hususlardan biri de markanın satış sonrası hizmetlerindeki uzmanlığı ve güvenilirliliğidir. Ürünü tüketiciye ulaştıran firma; müşteri odaklı çalışmayı ilke edinmiş, tüketiciyi hem satış öncesi hem de satış sonrası bilgilendirebilen, ürünün arızalanması durumunda acil müdahale edebilecek yaygın servis ağına sahip, ürüne 10 yıl yedek parça temin garantisi verebilen, yerli üretimin verdiği avantajla ekonomik yedek parça fiyatları sunabilen bir firma olmalıdır.

Klimalar yayınevinde doğdu

Willis Havian Carrier, 1901 yılında üniversiteden mezun olduktan sonra haftalık 10 dolara yayınevine çalışmaya başlar. Buffalo Forge Company adlı yayınevi aşırı nem ve sıcalık sorunları yaşamaktadır. Kâğıtların geçtiği makinelerden soğuk hava geçirilerek başlayan klima serüveni her geçen gün gelişerek devam etmektedir. Bu konudaki ilk patent 1906 yılında Carrier’e aittir ancak “Air Conditioner” yani klima terimiyse tekstil mühendisi Stuart H. Cramer’e aittir. Carrier’se “Çiğ noktası denetimi” sistemini geliştirdi. Carrier’in cihazı, soğutulan suyun donma noktasına ulaştırılması ve ardından yoğunlaştırılarak nemin alınması ilkesine dayalı çalışıyordu. 1920’lerde soğutucu gazların geliştirilmesiyle daha hafif ve verimli cihazlar yapılmaya başlandı. Klima ilk büyük kullanımını 1922’de sinema salonunda buldu. 1950’li yıllara kadar tiyatro gibi toplu alanlarda da bulunan klimaların kullanımı 1950’lerden sonra evlerde yaygınlaştı.


Tanıtılan Yazılar
Son Paylaşımlar
Arşiv
Etiketlere Göre Ara
Henüz etiket yok.
Bizi Takip Edin
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page